Αγίας Λαυρας 111 (έναντι σταθμού ΗΣΑΠ) - Ανω Πατήσια

Χονδροπάθεια επιγονατίδας

Χονδροπάθεια επιγονατίδας

Χονδροπάθεια επιγονατίδας

Πληροφορίες για τη χονδροπάθεια επιγονατίδας

Τι είναι η χονδροπάθεια

 

Η επιγονατίδα είναι ένα μικρό οστό του ανθρωπίνου σώματος που λόγο της θέσης του στην άρθρωση του γόνατος καταπονείται διότι οι φορτίσεις κατά την κίνηση είναι τεράστιες και υπερβαίνουν κατά πολύ το σωματικό βάρος του ανθρώπου. Η χονδροπάθεια είναι μία πολύ συχνή πάθηση στην περιοχή της πρόσθιας επιφάνειας του γόνατος. Εξαιτίας της βλάβης του αρθρικού χόνδρου εθίζεται ο αρθρικός υμένας προκαλώντας άσηπτη φλεγμονή, πόνο και ύδραρθρο.

 

Που οφείλεται η χονδροπάθεια

Η χονδροπάθεια προκαλείται ως απόρροια απότομης και συνεχούς συμπίεσης της  επιγονατίδας στο σημείο του μηριαίου οστού ή ως συνέπεια αλλοίωσης της τροχιάς ολίσθησης της επιγονατίδας. Με τον καιρό ο χόνδρος εκφυλίζεται. Οι λόγοι εκφύλισης του χόνδρου είναι η αδυναμία του πλάγιου μηριαίου μυός και η δυσλειτουργία του κάτω άκρου, δηλαδή η ύπαρξη πλατυποδίας, η κοιλοποδίας ή η υπερβολική χρήση της στάσης που διαταράσσει την ορθή λειτουργία του ποδιού.

 

Συμπτώματα που εκδηλώνει η χονδροπάθεια

Τα συμπτώματα της χονδροπάθειας είναι τα εξής:

 

Διάγνωση για τη χονδροπάθεια

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία και αρθροσκόπηση του γόνατος.

 

Θεραπεία για τη χονδροπάθεια

Η θεραπεία της οξείας φάσης της νόσου έγκειται στη διακοπή κάθε κίνησης που προκαλεί πόνο στον πάσχοντα. Εφαρμόζονται θεραπείες με λέιζερ, ιοντοφόρεση, επίδεση του πάσχοντος γόνατος και εφαρμογή ειδικών παπουτσιών με ειδικά πέλματα. Συχνά απαιτείται χορήγηση αντιφλεγμονώδους φαρμάκου. Όταν η φλεγμονή και ο πόνος υποχωρήσουν πρέπει ο ασθενής να κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης του τετρακέφαλου μυός με ισομετρικές ασκήσεις  προοδευτική αύξηση της αντίστασης και ασκήσεις  ιδιοδεκτικότητας.

 

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την χονδροπάθεια είναι ο ορθοπαιδικός.

Κλείστε ραντεβού με ορθοπαιδικό.

Πίσω